Choroby serca, są najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce, ale to nie znaczy, że nie możemy się ochronić przed największym zabójcą naszych czasów. Oprócz ćwiczeń musimy uważać co jemy, co pomoże nam w obniżeniu poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i pozwoli kontrolować poziom cukru we krwi oraz utrzymać prawidłową wagę ciała. Jeśli już zdiagnozowano u was choroby serca, charakteryzujące się głównie wysokim poziomem cholesterolu czy ciśnienia krwi. Dieta dla Serca pomoże w znacznym stopniu w obniżeniu ryzyka zawału serca, niewydolności układu krążenia, zapalenia mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, kardiomiopatii.
Poprawa diety jest ważnym krokiem w kierunku zapobiegania chorobom serca, ale należy wiedzieć od czego zacząć. Nie chodzi mi o katowanie się różnymi rozpisanymi nawet na miesiąc dietami, lecz o ogólne wytyczne, które każdy może wprowadzić. Polecam wprowadzić te wytyczne na co dzień i uczynić to nowym zdrowszym stylem życia, aby zapobiec cierpieniu i marnowaniu czasu i pieniędzy na kosztowne wizyty u lekarzy, którzy zamiast uczyć ludzi zawczasu, na ostatnią chwilę gdzie wiedzą, że bez zmiany stylu życia leki już nie pomogą tylko pozwolą chwilowo zmniejszyć objawy zalecają dietę i ruch. Gdyby mówili o tym wcześniej mogło by się okazać, że nie mieliby kogo leczyć 😉 .
11 rzeczy które spowodują, że twoje serce nie zawiedzie cię w przyszłości.
Jedz więcej na co dzień:
- Zdrowe tłuszcze takie jak: surowe orzechy, oliwa z oliwek, oleje z ryb, nasiona lnu lub awokado.
- Składniki odżywcze: kolorowe owoce i warzywa świeże lub mrożone, przygotowywane bez użycia masła.
- Produkty bogate w błonnik: zboża, pieczywo i makarony wykonane z pełnego ziarna suszone owoce, jeżyny, borówki, jabłka ze skórą oraz rośliny strączkowe.
- Owoce i warzywa bogate w witaminę C: Papryka słodka, jarmuż, sałata, kiwi, brokuły.
- Produkty bogate w kwasy Omega i białko: ryby i owoce morza, drób.
- Wapnia i białka: Białka jaj, 1% odtłuszczone mleko, nisko-tłuszczowe lub beztłuszczowe sery i jogurty.
Jedz mniej na co dzień:
- Tłuszcze trans – utwardzone tłuszcze roślinne lub głęboko smażona żywność, tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego.
- Pakowana żywność wysoko przetworzona wszelkiego rodzaju, zwłaszcza ta bogata w sód.
- Białe pieczywo, płatki typu muesli, makarony lub ryż rafinowany.
- Czerwone mięso, bekon, kiełbasa, kurczak smażony.
- Żółtka jaj, mleko UHT 2%, produkty mleczne, takie jak pełno tłuste sery.
Te proste wytyczne pozwolą smacznie i zdrowo utrzymać stan twojego serca i układu krążenia w świetnej kondycji.
Bardzo ciekawe wskazówki. Z pewnością się do nich zastosuję. Korzystam także z porad serwisu gramozycie.pl. Polecam wszystkim.