Dokument z dziedziny chemii rolnictwa. Warto wiedzieć jak wygląda dzisiejsze rolnictwo i ile chemii jest w naszych produktach. Przez nadprodukcje rolniczą nasze ziemie są wyjałowione. Mało kto rekultywuje glebę bo kto może sobie pozwolić np. na rok bez plonów. Dla wielu rolników znaczyło by to śmierć głodową.
Przeczytałem ciekawą uwagę, że bez użycia różnego rodzaju środków owadobójczych, chwastobójczych plon zboża z 2 ha pola to około 3 t i jakość zboża jest niska, po zastosowaniu chemii może wzrosnąć 4 krotnie. Zrozumiałe jest więc, że ekonomia odgrywa tu dużą rolę. To poniekąd jest zrozumiałe.
Warto zwrócić uwagę jaką rolę odgrywają w tej sytuacji organizacje tworzące normy spożycia różnych związków chemicznych w naszej żywności. Czy tak naprawdę dbają o nasze zdrowie. Niestety pieniądz jest za często ważniejszy od naszego życia.
Leave A Comment