Produkty i potrawy |
Zalecane |
Zalecane w umiarkowanych ilościach |
Przeciwwskazane |
Pieczywo, mąka |
Pieczywo jasne bez polepszaczy, czerstwe, bułki jasne dobrze wypieczone, mąka pytlowa, owsiana, ziemniaczana, kukurydziana, amarantusowa, sucharki, biszkopty na białkach. |
Pieczywo drożdżowe – cukiernicze, pół-cukiernicze. |
Pieczywo świeże, razowe żytnie i pszenne, chleb graham, pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika, soi, z otrębami, biszkopty na całych jajkach, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu. |
Produkty zbożowe |
Komosa ryżowa, amarantus, makaron pszenny dobrej jakości, płatki owsiane, kukurydziane, pszenne i żytnie, ryż biały. |
Kasza jaglana. |
Kasza gryczana, pęczak, makarony pełnoziarniste, ryz naturalny. |
Dodatki do pieczywa. |
Wędliny chude własnego wyrobu bez konserwantów i wypełniaczy, dżemy, marmolady, miody, pasty warzywne |
masło prawdziwe, margaryny miękkie, jajo nie częściej niż raz w tygodniu. |
tłuste wędliny, konserwy, pasztet, smalec, tłuste sery dojrzewające, serki topione, jaja gotowane, jajecznica, margaryny twarde, parówki, wędzone wędliny i mięsa. |
Mleko i produkty mleczne |
Produkty z kwaśnego mleka: jogurty naturalne,kefir, maślanka, mleko chude do 1%. |
Śmietana, chudy twaróg najlepiej kozi, jogurty owocowe. |
Mleko skondensowane, tłuste powyżej 1%, mleko UHT, sery żółte, topione, smażone, pleśniowe, wędzone, tłuste sery twarogowe. |
Napoje |
Herbata: rooibos, owocowa, biała, ziołowa (np. z Czystka), kompoty nisko słodzone, kawa zbożowa czarna, mleka roślinne, woda niegazowana. |
Napoje z mleka krowiego lub koziego, soki warzywne i owocowe naturalne. |
Herbata czarna, kawa, kakao, czekolada płynna, napoje gazowane w tym woda mineralna gazowana, alkohol. |
Zupy i sosy |
Wszystkie zupy na wywarach warzywnych bez dodatku mięsa i zabielania, zagęszczane mielonym siemieniem lnianym, sosy domowe bez mieszanek przypraw i konserwantów, zagęszczane mąką lub siemieniem. |
zupy z dodatkiem mięsa indyczego gotowanego osobno, sosy na jogurcie naturalnym z dodatkiem świeżych ziół. |
Tłuste zupy na wywarach mięsnych, zabielane śmietaną, zasmażane, z dodatkiem warzyw krzyżowych i roślin strączkowych (produktów wzdymających), sosy majonezowe, śmietanowe, ostro przyprawione. |
Mięso i drób |
Chuda cielęcina, indyk, chude mięso z królika. |
Chude gatunki mięsa i podrobów: cielęcina, kura, kurcze, królik, ozorki, serca, móżdżek ewentualnie wątroba, flaczki cielęce. |
wołowina, wieprzowina, baranina, gęsina, kaczki. |
Ryby |
Okoń, flądra, sola, pstrąg, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, sandacz, morszczuk, mintaj, płastuga. |
Tuńczyk, dorsz, szczupak, karp, leszcz, makrela świeża,płoć. |
Wszystkie ryby wędzone, marynowane, w zalewach octowych i olejowych, konserwy rybne, paprykarz, gatunki: łosoś norweski, okoń nilowy, rekin, sum, węgorz, miecznik, tilapia, panga, ryba maślana. |
Potrawy półmięsna i bezmięsne |
budynie z kasz, warzyw, makaron bez żółtek, risotto, leniwe pierogi na białkach. |
zapiekanki z drobnych kasz lub makaronu z chudym mięsem indyczym i warzywami. |
pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, fasolka po bretońsku. |
Tłuszcze |
naturalne występujące np. w awokado, oliwkach, orzechach, pestkach dyni, siemieniu lnianym. |
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany na zimno, na ciepło olej z pestek winogron, masło prawdziwe lub margaryna miękka w niewielkich ilościach. |
Olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, ryżowy, smalec, słonina, łój, boczek, margaryny twarde,masła z dodatkiem tłuszczów roślinnych, frytura. |
Ziemniaki |
Gotowane na parze bez dodatku tłuszczu z świeżymi ziołami. |
Gotowane lub pieczone w całości. |
Pieczone, smażone ( frytki, chipsy, itp. ) |
Warzywa |
gotowane na parze, oliwki, karczochy, młode soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, koperek sałata. |
Szpinak, szczaw tylko gotowany, rośliny strączkowe: fasolka mung oraz soczewica, rabarbar, buraki, bardzo rozdrobnione surówki, brokuły. |
Kapusty, kalafiory, cebula, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, groszek zielony, fasolka szparagowa, warzywa konserwowe, przeciery z puszki. |
Owoce |
Awokado, jagody goji, dojrzałe soczyste jagodowe,winogrona bez pestek ( przecier ), brzoskwinie, jabłka obrane lub gotowane, truskawki, maliny, jeżyny. |
pomarańcze, banany, mandarynki, grapefruit, gruszki, śliwki, wiśnie, owoce suszone, kiwi, melon. |
Owoce w zalewach octowychi owoce z puszki, daktyle, figi. |
Desery |
kisiel, budyń na mleku roślinnym, galaretka owocowa, kompot przetarty, bezy, soki i przeciery owocowe. |
ciasta bez tłuszczu i jaj, orzechy. |
Tłuste ciasta, torty nasiąknięte alkocholem, czekolada, batony, chałwa, słodycze zawierające kakao, lody, kremy. |
Przyprawy |
Anyż, koper włoski, kolendra, kmin rzymski, pietruszka zielona, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, glony, cynamon, kardamon. |
Kminek, bazylia, cząber, estragon, tymianek, majeranek, papryka słodka, imbir. |
Ostra papryka, pieprz, curry, chili, czosnek, musztarda, cebula ocet. |
mam pytanko o tw wędliny bez konserwantów, tylko nie własnej roobty, ale sklepowe typu h. kania. czy one tez sie nadają do tkiej dietki?
Tak jak najbardziej. Jeżeli nie ma dostępu do produktów „własnej roboty” które są po prostu najzdrowsze lepiej wybrać tak zwane mniejsze zło. Chodzi tu o główną zasadę nim mniej chemii w żywności tym lepiej, ponieważ jak wiadomo wątroba będzie musiała sobie z wszystkim poradzić, więc nim mniej problemu jej dostarczymy tym lepiej. Pozdrawiam.
No właśnie z tymi wędlinami własnej roboty, to też nie jest teraz dobrze. Jak widziałem ostatnio na wsi u mojego kuzynostwa, co oni sypią do mięsa to stwierdziłem, że wolę kupować to sklepowe. Taki Kania, Tarczyński czy Sokołów to serio świeżutkie mięso przy tym ze wsi mojego kuzynowstwa.
Piotr, dzięki 🙂 Dobrze, że producenci zaczynają coraz częściej myśleć o zdrowiu klientów. Może za kilkadziesiąt lat konserwanty będą w ogóle zakazane…
[…] Produkty wspierające oczyszczenie i regenerację wątroby […]