Jagody Goji najczęściej spotykane w regionie południowo-wschodniej Europy i Azji. Te wydłużone czerwone jagody rosną na drzewach kolcowoju pospolitego oraz kolcowoju chińskiego. Goji są często suszone i spożywane jak rodzynki. Jagody rosną dobrze w trudnych warunkach pogodowych i mogą przetrwać nawet w środowisku pustynnym. Te ciemno czerwone jagody są pełne wartości odżywczych oraz wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Sok z jagód Goji oraz suszone owoce Goji zyskały sporą popularność w ostatnich czasach, odkąd ludzie z krajów Europy i Ameryki poznali dobrodziejstwo tej rośliny. Dużym plusem jagody Goji jest to, że może być spożywana na surowo lub jako składnik potraw.
Korzyści oferowane przez jagody Goji są liczne. Przeprowadzono wiele badań na pacjentach w celu określenia skuteczności tych jagód na organizm ludzki. Oto niektóre z niesamowitych korzyści oferowanych przez jagody Goji. Nic więc dziwnego, że stają się coraz bardziej popularne w profilaktyce zdrowia.
Jak wszyscy wiemy, jagody Goji są bogate w antyoksydanty, szczególnie karotenoidy, takie jak beta-karoten i zeaksantyna. Te są bardzo przydatne w ochronie siatkówki oka i poprawy wzroku. W rzeczywistości, pokarmy bogate w zeaksantyna są znane, aby zapobiec utracie wzroku u osób w wieku powyżej 65 lat. Jagody Goji są również dobrym wyborem, jeśli chodzi o ochronę wątroby i nerek. Jedną z głównych zalet jest to, że jagody Goji pomagają w pobudzaniu układu odpornościowego i pomagają nam zachować zdrowie na dłużej. Polisacharydy w jagodach goji pobudzają przysadkę mózgową do uwolnienia HGH, ludzkiego hormonu wzrostu. HGH Jest to w rzeczywistości głównym hormonem, który kontroluje inne i może nawet odwrócić efekty starzenia, co pozwala nam wyglądać i czuć się młodziej. Jagody Goji mają również wysoką wartość ORAC*- 3,290 μ mol TE/100g, która jest niezwykle ważna w zapobieganiu utleniania oraz w ochronie komórki, co zapobiega starzeniu się. Pomaga również w łagodzeniu bólów głowy i bezsenności.
Jagody Goji likwidują efekty wyczerpania i zmęczenia, które są najczęściej powodem stylu życia, które większość z nas prowadzi na co dzień. Regularnie spożywane jagody pomagają zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji i o młodym wyglądzie. Badania wykazały, że prowadzą do zwiększenia libido i poprawy funkcji seksualnych, zwłaszcza u mężczyzn. Poprawiają krążenie i pomagają ludziom żyć dłużej życia. Ich wysoka zawartość witamin i minerałów, pozwala obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Niektórzy ludzie twierdzą, że jagody goji mogą nawet zapobiegać rakowi choć ten aspekt nadal działania potrzebuje przeprowadzenia dokładniejszych badań.
Znane są pewne efekty uboczne stosowania jagód Goji. W większości przypadków są bezpieczne, ale zwykłe środki ostrożności nie zaszkodzą. Ponadto jagody Goji mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi takie jak warfaryna i może to prowadzić do pewnych negatywnych skutków.
Jagody goji możemy spożywać na kilka sposobów. Ponieważ są bardzo podobne do rodzynek, możemy jeść je jako przekąski lub żuć. Suszone jagody dostępne są w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz w dystrybucji bezpośredniej. Wiele osób używa ich zamiast rodzynek do różnego rodzaju kasz i kleików na zdrowe śniadanie. Wiele ludzi preferuje spożywanie jagód w postaci soku. W sklepach jest wiele odmian soków z Goji do wyboru. Możemy również zaparzyć herbatę z suszonych jagód, która roztacza przed nami nowe walory smakowe nie tylko w zimne dni. W tradycyjnej medycynie chińskiej, jagody Goji można dodawać do zup, a płynne ekstrakty są często dostarczane bezpośrednio do pacjenta. Istnieje wiele innych form produktów dostępnych w sklepach z zdrową żywnością, takich jak jagody Goji w proszku itd. Większość ludzi używa tej formy by dodać do swoich koktajli mlecznych oferujących przypływ zdrowia. Istnieje wiele sposobów, w jakich jagody Goji mogą być używane, jeśli boisz się, że może nastąpić jakaś interakcja z lekiem, który bierzesz będzie dobrze jeśli skonsultujesz spożywanie z lekarzem.
Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z dobrodziejstw super-żywności warto sprawdzić producenta kupowanych jagód Goji. Czy posiada własne organiczne uprawy, ponieważ tylko w ten sposób jest w stanie zapewnić odpowiednią jakość produktu. Na przykład Chinach ekologiczne plantacje przez prawo jest dozwolone stosowanie niewielkich ilości środków owadobójczych i ochrony roślin i dalej plantacja jest uznawana za ekologiczną. Czy proces produkcji nie wpływa na wartości odżywcze produktu. Pasteryzacja , suszenie w temperaturze większej niż 37 stopni C powoduje znaczne zmniejszenie jakości produktu ponieważ giną wartościowe składniki odżywcze.
Więcej w książce „Witaminy, minerały i suplementy” – Krzysztofa Abrameka
* ORAC (skrótowiec od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w próbkach biologicznych
[1].
Wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnikach troloksu, pochodnej witaminy E) i obejmują zarówno przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach (czyli lipofilne, np. karotenoidy), jak i te rozpuszczalne w wodzie (czyli hydrofilne), czyli całkowitą wartość ORAC.
Wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnikach troloksu, pochodnej witaminy E) i obejmują zarówno przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach (czyli lipofilne, np. karotenoidy), jak i te rozpuszczalne w wodzie (czyli hydrofilne), czyli całkowitą wartość ORAC.
Leave A Comment